Highlights of My 2017

Although it’s a bit late, I’m still gonna write about what had happened in 2017.

So in the future, I can look back and see how much I had grown.

Well, now I realize why people should write a journal. Cause we are vulnerable human being that will forget things.

January

I kick started my 2017 with an amazing trip to 7 cities in one day! Course! With an amazing person too!

Farid took me to Taman Bunga Nusantara, a place that I’ve been wanting to visit since I was kid. Iya, dulu pas SD saya ngga pernah ada acara karyawisata yang ke taman bunga 😦

Kami berdua kesana naik motor, melintasi 7 kota selama perjalanan. I was so happy at that time. To see a lot of flowers and greeneries all around me made me feel soooo good!

February

In February, so far that I could remember, I was workin my azz off days and nights to prepare myself for IELTS test in March. It was one of the most intense time after not “studying” for a long time! But it felt good somehow to know that I can still push myself to my limit.

March

Hard work paid off! Got 7.0 for my overall IELTS score! Yeaaahh! But beside that, I don’t really remember what had happened in March, I’m sorry! I guess I just let myself had some rest after hard work >.<

April

Glad that I checked one of my bucket lists in April. I’ve always wanted to go to Adhitia Sofyan’s and Andien’s gig. But since I don’t really like crowds, a close and intimate performance at a cafe is a perfect definition of a ‘gig’ for me. Aaand there it happened!

Bukalapak, one of the biggest online marketplace in Indonesia made an event in a cafe in Jakarta. And yess, yesss, yeessss I can watch Adhitia Sofyan’s and Andien’s performance just like what I wanted!

May

It may not seem so special, but somehow, I enjoy this moment. In May, I had a business trip to Bandung, it was only two or three days. One day after I finished my jobs, I visited my ex-office, Global Learning Education Centre. I used to teach English here, I had a lot of good times with my students. I also learn a lot from them.

At that night, I wanted to eat in a nearby restaurant. So I walked outside, but nothing seems interesting. I kept walking until I realized that I had walked so far. Seriously, it was far. I really enjoy it, walking alone at night in a city where I fall in love. I fell in love with so many things in this city, that I feel like it was my home. Yep, it is indeed my home.

June

This is a remarkable month for me. Why?

Because in June, I can finally forgive myself. I can finally forgive my parents. I can finally forgive life and fate. I can finally accept whatever life has given to me. And do you know how did it feel? IT FELT GOOOOOOD. SO. DAMN. GOOD.

In June, I also try to follow the movement of #indonesia6am. The objective is to show the world how beautiful Indonesia is in 6 am. And yes, even my neighborhood looks damn amazing in 6 am!

Selain itu, dengan niat menjalani ritual tahunan, saya, Ucup dan Britan jalan-jalan bareng untuk menikmati jalanan Jakarta yang sepi sambil hunting-hunting foto. Kalo lagi bareng mereka mah mustahil ngga ngakak!

July

Was the month when I suddenly feel so lonely. Although I can see there are a lot of people around me, I still feel so alone. I still don’t know why I felt that way. But I also felt like I’d enjoy solitude more than before. I crave for being alone but didn’t want to feel lonely. I thought I slowly shifting to become an introvert. But I guess it’s a turning point for me, where I finally realize that I haven’t found my purpose of life. I haven’t known the meaning of my life. And on that point, I push myself to look harder and keep questioning.

August

This is a roller coaster hell of a month! First, I got rejected by LPDP scholarship. Then I got a free trip to Pahawang Island, and witness the most beautiful sunset in my life so far. Life is full of surprises, so I guess I really just have to accept whatever it will give me, right?

In this month also, I learned to overcome my fears. I went snorkeling without a life jacket for the first time. I really swam in the middle of the sea. I learned to control myself, my fear, and my mind in my uncomfortable zone. I can say that I am proud of my self.

September

A lot of things happen in my special month!

First, I went to World of Ghibli Jakarta to fulfil my dream of hugging giant Totoro XD. It was like a dream come true!

And shortly after my birthday, I flew to Japan (also to fulfil my dream) with my friends Shaby and Ikhsan. It was wonderful! It feels like a miracle to finally be able to go there. We’ve been dreaming visit Japan since we were in Junior High School and it came true! Definitely want to go to Japan again soon!

It is also a month of consciousness. It felt great to realize that I should search for what I am passionate about. It is never too late to start, it is a good start to realize.

October

Upon returning from Japan, me and three of my crazy friends made a crazy trip to Malaysia. ONLY TO VISIT ONE PIECE EXHIBITION. Yes, you read it right. But sadly we were not allowed to take pictures in the exhibition, so we only took it in front of the room XD. We also visited Batu Caves and some places in Malaysia, and we had so much fun!

Another crazy gang took me to Jogja this month. We had another crazy trip, one that we won’t forget. I really really feel like I found another side of myself when I travel with them. We talked a lot about things, we ate a lot, we took a lot of photographs and we laughed a lot more! Thanks, guys!

November

Another crazy month for me. I was able to fulfil my dream (again) to go to 0 km of Indonesia: Sabang. Yesssss!!! How lucky I am! It was actually for work, but who cares! I got to go there anyway (and for free :p) It was a truly magical experience to travel to Banda Aceh and Sabang, ALONE. I cried a tear of happiness when I stepped here. I got a lot of life lesson here.

In this month, one of my best friend got married to one of my crazy travelling gang. What a perfect combination. So we travelled to Jogja to attend their wedding. It was one of the happiest moment I shared with my friends and loved ones.

A lot of beautiful things also happened in this month. From a contemplation to a long meaningful walk and talk. What a time well-spent.

December

The end of the year marked by having peaceful time for myself, spending time with family, friends, and my loved ones. I am really grateful that Allah still gives me chances after chances to live. To experience so many beautiful things and to be able to share it with people around me. I hope the next year I will be a better version of myself, to re-discover myself and my purpose of life. To make this one life more meaningful, for me and the others. Aamiin.

Advertisements

Job-Hunter vs Recruiter Point of View: Sulitnya Mendapat Pekerjaan

Adalah wajar ketika saya mengatakan bahwa mencari pekerjaan itu tidak mudah. Tentu banyak yang sepakat dengan hal ini.

Tapi ada sesuatu yang mengusik pikiran saya. Muncul pertanyaan di benak saya, benarkah mencari pekerjaan sesulit itu? Kalo iya, kenapa ya? Apa kira-kira penyebabnya?

Memangnya berapa sih jumlah pengangguran di Indonesia saat ini?

Februari 2017 lalu, Badan Pusat Statistik (BPS) mempublikasikan informasi berikut:

  • Jumlah angkatan kerja: 131,55 juta orang
  • Jumlah penduduk bekerja: 124,54 juta orang
  • Jumlah pengangguran: 7,01 juta orang

Gilak men, itu kan banyak banget. And to put it into context, emangnya berapa jumlah lapangan pekerjaan yang ada saat ini?

Saya belum menemukan datanya untuk skala nasional, tapi kita ambil contoh berdasarkan data yang didapat dari acara bursa kerja yang ada di Kota Tangerang Selatan ini:

  • Jumlah penduduk usia produktif: 880.000 orang
  • Jumlah penduduk tidak bekerja dan sedang mencari kerja: 42.000 orang
  • Jumlah lapangan pekerjaan tersedia: 10.081 orang

Jadi, jumlah lapangan pekerjaan yang ada hanya 24%  alias seperempat dari total pencari kerja.

Perbandingannya 1:4. Dari 4 orang pelamar, hanya 1 yang diterima. 3 orang lagi ya balik jadi pengangguran dulu. Dunia memang kejam.

Saya sendiri termasuk orang yang cukup beruntung, karena langsung mendapat pekerjaan segera setelah lulus kuliah. Sekarang, saya sudah 2 tahun bekerja di perusahaan ini. Namun sayangnya, tidak sedikit juga teman-teman seangkatan saya yang hingga kini belum mendapatkan pekerjaan.

Kadang saya suka heran, ini orangnya yang pilih-pilih banget ketika nyari kerja, perusahaan yang dia lamar memang ketat banget persyaratannya, si orangnya yang memang kurang dari sisi skill nya, atau emang belum jodoh aja sama kerjaannya?

Pasti masih banyak faktor-faktor lain yang mempengaruhi kenapa seseorang belum mendapatkan pekerjaan.

Hingga akhirnya beberapa waktu yang lalu saya mendapatkan kesempatan untuk melihat permasalahan ini dari sisi seorang recruiter.

Saya dan rekan satu tim saya ditugaskan oleh Manager kami untuk merekrut orang baru ke dalam tim. Manager saya tidak memberi syarat yang muluk-muluk, karena memang menarget anak-anak freshgraduate, yang notabene belum punya banyak pengalaman kerja.

Kami sempat kebagian mewawancarai dan memberikan tes kepada para pelamar kerja. Dari situ saya bisa mengambil asumsi, kenapa sih jumlah pengangguran itu banyak banget dan persaingan untuk mendapatkan pekerjaan itu ketat banget. Beberapa faktor yang menyebabkan seorang pelamar tidak diterima menurut opini pribadi saya berdasarkan hasil wawancara kemarin adalah:

1.Kurangnya Hard Skill

Para pelamar pada umumnya memasukkan kemampuan/keterampilan mereka di dalam CV. Mulai dari kemampuan dasar pengoperasian komputer, kemampuan menggunakan tools dasar seperti Microsoft Office, hingga tools spesifik seperti software/aplikasi pengolahan data tertentu. Namun pada kenyataannya, ketika di tes, mereka tidak bisa menunjukkan kemampuan-kemampuan dasar yang dibutuhkan. Sungguh sangat disayangkan.

2. Kurangnya Kemampuan Berbahasa Asing

Kita begitu terlena karena sehari-hari menggunakan bahasa Ibu, sehingga tidak mau mengasah keahlian kita dengan bahasa asing. Masalahnya, di era globalisasi seperti sekarang, kemampuan bahasa asing ini bisa dibilang sudah menjadi kewajiban. Tidaklah harus kita sangat ahli, sampai cas-cis-cus ketika berbicara. Tapi setidaknya kita bisa memperkenalkan diri kita dalam bahasa Asing, untuk memberikan kesan yang baik kepada pewawancara. Jadi jika kamu membaca tulisan ini, sebaiknya mulailah belajar berbahasa asing. Mungkin bisa dimulai dari mengganti settingan bahasa di HP kamu jadi bahasa Inggris 🙂

3. Kurangnya Kemampuan Berkomunikasi

Seringkali saya dan tim menemukan pelamar kerja yang memiliki Indeks Prestasi Kumulatif (IPK) yang tinggi, menuliskan berbagai software/aplikasi yang bisa ia gunakan, namun ketika diminta untuk berbicara, ia tidak mampu menyampaikan value dari dirinya sendiri. They can’t make us understand what they’re worth. Bagaimana kami bisa percaya kalau IPK itu tidak didapatkan dari hasil nyontek? Bagaimana kami bisa percaya kalau berbagai software itu benar-benar pernah kamu gunakan? Atau dalam beberapa kasus, kami memang tidak menjadikan IPK sebagai dasar dalam seleksi, lalu bagaimana kami bisa tahu kemampuan seseorang kalau ia sendiri tidak mampu menjelaskan nilai lebih yang ia miliki?

Beberapa kemampuan yang saya sebutkan di atas adalah masalah yang paling umum dan banyak terjadi pada pelamar kerja. Diluar faktor hoki atau berjodoh sama pekerjaan, kemampuan-kemampuan di atas sebenarnya dapat diasah untuk meningkatkan kualitas diri.

Jadi kesimpulannya kesulitan mencari pekerjaan tidak hanya disebabkan oleh jumlah lapangan pekerjaan yang sangat kurang, tapi juga kualitas sumber daya manusia itu sendiri yang masih perlu banyak ditingkatkan.

Karena nyatanya ada saja orang-orang yang malah jadi rebutan di perusahaan-perusahaan besar, dan perusahaan pun rela membayar mahal untuk mempekerjakan orang tersebut.

Bersyukurlah kalian yang sudah mendapatkan pekerjaan.

Bagi kalian yang belum mendapat pekerjaan, teruslah berusaha dengan meningkatkan kemampuan kalian dan tentu saja jangan lupa berdoa ya! 🙂

 

GOOD LUCK! 🙂

 

Belum Berjodoh

Bulan Agustus adalah bulan yang cukup berat buat saya.

Entah kenapa, rasanya energi ini terkuras sekali. Saya menjadi jauh lebih sensitif dari biasanya. Mungkin memang karena sedang banyak kegiatan yang menguras waktu, tenaga, pikiran dan air mata hahaha.

Salah satunya adalah proses seleksi Beasiswa LPDP.

Pada seleksi LPDP tahun ini, ada 3 tahapan yang harus dilalui yaitu seleksi administratif, assessment online dan yang terakhir adalah seleksi substansi.

Pada tahap seleksi pertama, semua peserta akan diseleksi kelengkapan berkasnya serta kesesuaian isi berkas pendaftaran dengan persyaratan yang sudah ditentukan. Misalnya essay yang dijadikan prasyarat pendaftaran. Alhamdulillah pada tahap ini saya dinyatakan lolos dan dapat mengikuti seleksi tahap kedua yaitu assessment online.

Pada tanggal 14 Agustus saya mengikuti assessment online yang terdiri atas tes VMI dan 15FQ+. Saya sempat googling tentang apa sih sebenarnya tes VMI dan 15FQ+, dan ternyata tes ini semacam psikotes untuk mengetahui kepribadian seseorang. Jadi sebenarnya tidak ada jawaban yang salah ataupun benar dalam tes ini.

Semalam sebelum tes saya menyempatkan juga untuk trial mengikuti freetest online VMI dan 15FQ+ ini, sekedar “pemanasan” dan supaya tau aja kepribadian saya sebenarnya seperti apa sih dan apakah sangat jauh dari standar ideal atau tidak. Pagi hari seusai sholat subuh saya mulai mengerjakan soal-soal ini, dengan asumsi bahwa kalo ngerjainnya siang atau pulang kantor pasti peak hour jadi saya lebih baik menghindari potensi masalah tersebut.

Kebetulan saya bergabung di grup Telegram LPDP scholarship hunter. Dan di tanggal 22 Agustus, kami para peserta harap-harap cemas menunggu pengumuman. Banyak sekali yang bolak balik membuka website LPDP tapi belum ada perubahan status juga. Seringkali kami hanya menemukan halaman 404 karena website ini dihajar oleh ribuan orang sekaligus hahaha.

Hingga akhirnya saya berhasil membuka website LPDP sekitar habis magrib.Namun sayangnya, yang muncul adalah tulisan seperti ini:

Sepertinya memang saya dan LPDP belum berjodoh. Pada tahap ini saya dinyatakan tidak lolos.

Sedih? Iya.

Kecewa? Tentu.

Nangis? Hehehe iya lah.

Memang sangat berat menerima kenyataan ini, karena saya ingin sekali melanjutkan menimba ilmu. Tapi apa daya, keputusan Allah ternyata berbeda dengan harapan saya. Daripada saya nangis terus dan mata bengkak tidak karuan, saya mencoba menerima kenyataan.

Bahwa, life is not always rainbows and butterflies. And that life must go on. Mungkin dibalik tidak berjodohnya saya dengan LPDP, Allah memberikan saya hikmah dan rencana lain yang lebih baik. Cause after all, He knows what’s best for us 🙂

Justru saya bersyukur sekali disaat-saat saya sangat membutuhkan dukungan, orang-orang yang saya percaya memang benar-benar ada untuk mendukung dan menyemangati saya. They’re so kind, toughtful and supportive.

Yah begitulah kira-kira salah satu cerita ringan tapi padat di bulan Agustus.

Sampai jumpa di kisah lainnya ya~

To Finally Forgive

The holy day of Wid Mubarak has come.

This year is a little bit different.

Both my brother and sister are visiting my grandma in Jogjakarta, while me and my parents stay at home.

__________

Hingga akhirnya hari lebaran tiba, dan kami melangsungkan tradisi tiap lebaran: Sungkeman.

Ini adalah lebaran pertama kami tanpa nenek. Lebaran yang sepi karena sanak saudara tak lagi berkumpul di rumah nenek tertua kami. Lebaran yang sepi, karena adik-adikku mudik.

Tetapi ini lebaran yang paling bermakna buatku.

Hanya ada aku, ayah dan ibu.

Akhirnya, aku bisa berdamai dengan segala ketidaksempurnaan keluargaku.
Akhirnya, aku bisa membebaskan amukan dalam jiwaku. Dengan air mata.

Akhirnya, aku bisa memaklumi segala kesalahanku.

Lebaran yang paling paling bermakna buatku, karena akhirnya, aku bisa memaafkan diriku sendiri.

__________

Lebaran kali ini, lebaran yang sedikit selebrasi tapi sarat makna.

Semoga saya masih diberikan kesempatan untuk bertemu ramadhan dan lebaran tahun depan.

__________


Can an Extrovert Become an Introvert?

Lately I’ve been feeling a little bit different about myself.

The girl I used to be was a girl who enjoy being with a lot of people, talk a lot, making jokes and everything. Also likes to hang out with a bunch of people. The very typical extrovert girl.

I got my energy by meeting a lot of people, talking to my friends and having such a busy day outside.

But, the girl I am now is a little bit different. Just a little bit. Now I prefer to spend my time at home, gardening and taking care of my beautiful plants. Reading books all day in bed. And if I were to choose between hanging out in saturday night with the gangs or sitting in a cafe with just a person, I’d choose the second.

I was afraid to watch a movie alone. I don’t know, I just can’t imagine the feeling of coming into the theatre and buy a ticket for one person. Like how could that be?

I never thought about going to a coffee shop alone and I couldn’t stand of people watching me sitting alone like a freak. But now? It doesn’t feel that bad.

Rejecting an invitation to go to parties also happens quite often recently. Being in a crowd makes me exhausted.

It feels a little bit weird and I started to think “am I shifting to become an introvert or what? Is that even possible?”

So I googled it and found this on Quora:

So the answer is yes.

However, in my case, I guess the change is only at behavioral level. I don’t think I really switch into an introvert. But yes, I do not enjoy doing some extrovert activities that I enjoy before.

Well, it is true about what Veronika Pooky said at quora that we become more mature, we learn more about life, and thus affects our attitudes over time.

Source: https://www.quora.com/Is-it-possible-that-Ive-changed-from-extrovert-to-introvert-during-my-lifetime